Posted on Napsat komentář

Co je pedig?

Pedig 1

Většina z nás si dovede představit, jak vypadá vrba, tradiční materiál na pletení košíků. Pedig je také přírodní materiál, jeho domovina je však jihovýchodní Asie. Rostlina Calamus rotang je liánovitá palma, která roste zejména v Indii, Barmě, na Sri Lance a v Indonésii – odtud pochází nejkvalitnější materiál. V současné době jsou většinou palmy uměle vysazovány.

Pedig se vyrábí z vnitřní části palmy. Pruty, které se používají k pletení, jsou oproti vrbě velmi dlouhé a mají stejný průměr. Pruty mohou mít průměr od 1 mm až po 10 mm. Silné pruty se používají na rukojeti nebo výztuhu, ty nejslabší na pletení drobných dekorací jako jsou třeba zvonečky. Nejpoužívanější průměr pro pletení košíků je 2,5 mm. Kromě proutků se dají pořídit pedigové pásky nebo šény, které jsou z jedné strany zaoblené.

Pedig je pórovitý materiál. Nasákne dobře vodu, změkne a pracuje se s ním velmi dobře. Není potřeba takové síly jako u vrbového proutí. Také se dobře barví.

Vlastnosti pedigu

Barva: velmi světlá, podobná lipovému dřevu, starší pedig tmavne do medové barvy

Pružnost: v suchém stavu se pedig láme, po namočení je pružný

Namáčení: několik vteřin pro tenký pedig nebo tenké pásky a šény až po několik minut u pedigu silnějšího. Používá se studená voda. Pokud namočený pedig nespotřebujete, nechte ho řádně uschnout a potom uložte do sucha, protože snadno chytá plíseň.

Barvení: barvami na textil před pletením nebo celý koš po dopletení, barvy a mořidla na dřevo po dopletení, použít také můžete přírodní barviva jako např. ořechové slupky

Skladování: v suchu, ve stínu

Ošetření košů: zpevnění a ošetření – bezbarvý lak, pro styk s potravinami, koš nezpevní – silikonový olej, včelí vosk

Koše z pedigu nejsou tak pevné jako vrbové, materiál je také náchylnější k zašpinění a je křehčí.

Pedig – proutky s vadou

Vadný pedig

Stejně jako každý přírodní materiál ani pedig není dokonalý. Pedig by měl mít světlou jednolitou barvu, jestliže se jedná o pedig v kvalitě AA. Horší kvalita může mít proutky s více kazy a tmavší. Některé proutky i v balení kvalitního pedigu jsou méně pružné a lámou se i přes delší namočení. Naopak jiné jsou velmi měkké, při pletení se mačkají nebo lámou. Takové proutky je lepší vyřadit hned, jak na ně při pletení natrefíte. Mohou také mít různé vady optické, které buď z proutku vystřihnete nebo je necháte v košíku, protože právě v té nedokonalosti je krása přírodních materiálů.

Jaké jsou nejčastější vady?

  • příliš tvrdé nebo naopak měkké proutky, při ohýbání se lámou i po namočení
  • hnědá místa, dalo by se říci suky, v tomto místě je proutek lámavý
  • lesklý povrch – je to vnější strana liány, slupka, proutek je více lámavý, nechytá ně něm barva
  • hnědé nebo šedivě zabarvené proutky – většinou vinnou špatného skladování, špína nebo mokré prostředí, pokud budete barvit, nebude vidět. U přírodního pedigu je vidět na hotovém koši. V horším případě zaschlá plíseň.
  • chlupaté proutky – více se stává u plochého materiálu. Sami zvažte, zda to výrobku vadí nebo ne.

Jak můžete zlepšit pevnost košíku z pedigu?

  • nedělejte příliš velké rozestupy mezi žebry
  • udělejte silnější nebo zdvojená žebra
  • vyberte pevný opletek na stěnu koše nebo střídejte různě pevné opletky
  • upleťte pevnou zavírku
  • koš nalakujte aspoň z vnější strany

Rozdělení pedigu dle kvality

AAA – pedig má stejnou barvu, kulatý průměr, přesný rozměr, neláme se a konce jsou zastřiženy. Minimální délka je 180 cm. K nám se nedováží.

AA – pedig má téměř stejnou barvu, vadných prutů by nemělo být více než 10% v balení se najdou pruty o délce 120 cm. Tento pedig nakupujte pro účely pletení košíků.

AB – barva je tmavší nestejnorodá, lámavost a ostatní vady by neměly překročit 30%. V balení jsou pruty i kratší pruty.

BC – tmavý pedig – vytříděný při výrobě kvalitního pedigu. Slouží jen pro zpracování přímo v Asii.

Barvený pedig – vyrábí se většinou z kvality AB.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pedig

https://www.pedig-prouti.cz/clanky/co-je-to-pedig-a-jak-se-vyrabi – rozdělení pedigu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *